IUVA despre dezinfecția cu raze UV pentru combaterea COVID-19

Părerea oficială IUVA ( Asociația Internațională a Razelor Ultraviolete ) despre modul în care COVID-19 poate fi combătut prin raze ultraviolete

Acesta este un rezumat de text preluat și tradus pentru de pe site-ul oficial IUVA și are caracter informativ pe site-ul KroneMarket.com

IUVA consideră că tehnologia de dezinfecție UV poate fi o unealtă importantă într-o serie de bariere pentru reducerea riscului de contaminare a virusului care provoacă COVID-19, SARS-CoV2, bazat pe studiile curente și dovezi anterioare. Lumina UV este recunoscută ca fiind un dezinfectant pentru aer, apă și suprafețe. Poate ajuta în diminuarea sau chiar oprirea unei infecții cu COVID-19 de contact atunci când este folosită corect.

„IUVA a adunat experți din toată lumea pentru a dezvolta și îndruma la folosirea eficientă a tehnologiei UV, ca măsură de dezinfectare, pentru a ajuta la reducerea transmiterii virusului COVID-19. Înființată în 1999, IUVA este o organizație non-profit dedicată avansării tehnologiilor ultraviolete pentru a ajuta la abordarea problemelor de sănătate publică și de mediu,”

Dr. Ron Hofmann, Profesor la „University of Toronto”, și Președintele IUVA.

Trebuie menționat faptul că „UVC”, „dezinfecție UV” și „UV”, așa cum sunt utilizate aici și în literatura științifică, medicală și tehnică,
se referă în mod specific și important la energia lumină UVC (200-280 nm) în domeniul germicid.
Aceasta nu este la fel ca UVA și UVB utilizate în paturile de bronzare sau expunerea la soare.

Realități despre UV și COVID-19

UVC poate ajuta în prevenția transmiterii COVID-19 reducând contaminarea ?

Bazați pe relatările specialiștilor, da. Iață de ce:

Lumina UVC a fost utilizată pe scară largă de mai bine de 40 de ani în dezinfectarea apei potabile, a apelor uzate, a aerului, a produselor farmaceutice și a suprafețelor împotriva unui întreg set de agenți patogeni umani. Toate bacteriile și virusurile testate până în prezent (multe sute de-a lungul anilor, inclusiv alte coronavirusuri) răspund la dezinfectarea UV. Unele organisme sunt mai susceptibile la dezinfectarea UVC decât altele. Dar toate testate până acum răspund la dozele corespunzătoare.

Dezinfectarea UVC este adesea folosită cu alte tehnologii într-o abordare multibarieră.Ppentru a vă asigura că orice agent patogen nu este „ucis” printr-o metodă (de exemplu filtrare sau curățare) este inactivat de o alta ( UVC ). În acest fel, UVC ar putea fi instalat acum în setări clinice sau de altă natură.  Se completează procesele actuale sau pentru a proteja protocoalele existente în care acestea sunt epuizate de cereri excesive din cauza pandemiei.

Infecțiile COVID-19 pot fi cauzate de contactul cu suprafețe contaminate și atingerea ulterioară a feței. (mai puțin comun decât de la persoană la persoană, dar tot reprezintă o problemă). Minimizarea acestui risc este esențială, deoarece virusul COVID-19 poate trăi pe suprafețe din plastic și oțel până la 3 zile. Curățarea și dezinfectarea obișnuită pot lăsa în urmă unele contaminări reziduale. Pe care UVC le poate trata sugerând că o abordare dezinfectantă multiplă este prudentă. S-a dovedit că UVC atinge un nivel ridicat de inactivare foarte asemămător cu a unei rude apropiate a virusului COVID-19. (adică SARS-CoV-1, testat cu o doză adecvată de 254 nm UV în timp ce este suspendat în lichid). IUVA consideră că rezultatele similare pot fi așteptate atunci când tratăm virusul COVID-19, SARS-CoV-2. Cu toate acestea, cheia este aplicarea UVC în așa fel încât să poată ajunge în mod eficient la orice viruși rămași pe acele suprafețe.

IUVA recunoaște că, în cazurile în care lumina UVC nu poate atinge un anumit agent patogen, agentul patogen nu va fi dezinfectat. Cu toate acestea, în general, reducerea numărului total de agenți patogeni reduce riscul de transmitere. Sarcina patogenă totală poate fi redusă substanțial prin aplicarea UV pe numeroasele suprafețe. Care sunt expuse ușor, ca o barieră secundară la curățare. În special în condiții de urgență. Aceasta ar fi o chestiune relativ simplă de iluminare a suprafețelor relevante cu lumină UVC. De exemplu aerul și suprafețele din jurul / în camere și echipamentele de protecție personală.

Lumina UV, în special între 200-280 nm ( UVC sau gama germicidă ). inactivează (de asemenea, „ucide”) cel puțin alte două coronavirusuri care sunt rude apropiate ale virusului COVID-19: 1) SARS-CoV- 1 și 2) MERS-CoV. O avertizare importantă este că această inactivare a fost demonstrată în condiții controlate în laborator. Eficiența luminii UV în practică depinde de factori precum timpul de expunere. Capacitatea luminii UV de a ajunge la viruși în apă, aer și în pliurile și fisurile materialelor și suprafețelor.

Sunt dispozitivele de dezinfectare cu UVC sigure ?

Ca orice sistem de dezinfectare dispozitivele UVC trebuie utilizate corespunzător pentru a fi în siguranță. Toate produc cantități diferite de lumină UVC în lungimi de undă între 200nm-280nm. Această lumină UVC este mult mai „puternică” decât lumina normală a soarelui și poate provoca o reacție severă asemănătoare arsurilor solare asupra pielii tale. În mod similar, ar putea deteriora retina ochiului, dacă este expusă. Unele dispozitive produc, de asemenea, ozon ca parte a ciclului lor. Altele produc lumină și căldură ca un sudură cu arc, altele se mișcă în timpul ciclurilor lor. Prin urmare, securitatea generală trebuie să fie luată în considerare cu toate dispozitivele de dezinfectare. Aceste considerente ar trebui să fie abordate în manualul de operare, în instruirea utilizatorului și în conformitate cu siguranța corespunzătoare.

Există standarde de performață și protocoale de validare UVC pentru dispozitivele de dezinfecție cu UV ?

Având în vedere gama largă de dispozitive UVC comercializate pentru dezinfectarea aerului, a apei și a suprafețelor solide. A lipsei de standarde uniforme de performanță și a gradului extrem de variabil de testare a cercetării, dezvoltării și validării care se efectuează pe diferite dispozitive, IUVA solicită consumatorilor să exercite precauție atunci când selectați echipamentul și căutați dovezi ale testării terților, precum și certificarea materialelor dispozitivului și a componentelor electrice de către organizații cunoscute, cum ar fi NSF, UL, CSA, DVGW-OVGW sau alte cerințe internaționale, după caz.

Pentru dispozitivele UVC concepute pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor solide din industria medicală.  Membrii IUVA lucrează cu sârguință cu alte organizații naționale de standarde din industria iluminatului și a asistenței medicale pentru a dezvolta standarde de testare a dezinfectării. Scopul este de a dezvolta îndrumări care să îi ajute pe furnizorii de servicii medicale să aleagă cele mai bune tehnologii posibile. Pentru instituțiile lor pentru a le utiliza în lupta împotriva mai multor organisme rezistente la medicamente și a altor agenți patogeni. Cum ar fi virusul COVID-19.


Articolul în varianta integrală se poate găsi aici ( în limba Engleză )